Live Rates

Thursday, March 13, 2008

Επιτόκια, FED και ο έξυπνος trader




Πριν 1 μηνα περίπου ανακοινώθηκε η είδηση για τις ζημίες ύψους 4,9 δισ. ευρώ που κατέγραψε η Τράπεζα Societe Generale (μητρική της Γενικής Τράπεζας), από τις λανθασμένες κινήσεις ενός trader στο dealing room. Αυτό το ποσό είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακοινωθεί έως σήμερα από τις κινήσεις ενός μόνο ατόμου, κάτι που θα οδηγήσει σε βαθιά πτώση τα κέρδη της τράπεζας για το 2007.

Εν ολίγοις, ο trader πήγαινε κόντρα στην τάση και άνοιγοντας θέσεις με τεράστια διαπραγματεύσιμα ποσά σε προθεσμιακά συμβόλαια στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Έτσι, όταν η αγορά άρχισε να επιδέχεται την ραγδαία διόρθωση εξαιτίας του γενικότερου παγκόσμιου κλίματος ( subrime δάνεια ) οι θέσεις που είχε ανοίξει έγιναν ζημιογόνες. Το θέμα όμως είναι πως ο trader κάλυπτε τις ζημιογόνες πράξεις του με ανύπαρκτες πρεακτικές, παραπλανώντας την Διοίκηση της Τράπεζας.

Άμεσα βέβαια, η SocGen πρέβη σε αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά 5,5 δισ. ευρώ για να καλύψει αυτή την αναπάντεχη τρύπα προτιμώντας τον τρόπο αυτό αντί του δανεισμού.

Πολλοί είναι αυτοί που συνέδεσαν το γεγονός της μεγάλης αυτής ζημίας με την ξαφνική μείωση του αμερικάνικου βασικού επιτοκίου από την FED, ενώ πολλοί περισσότεροι έσπευσαν να επικρίνουν το διάτρητο σύστημα ελέγχου θέσεων των διαπραγματευτών των τραπεζών. Και οι δυο περιπτώσεις προκαλούν περισσότερο γέλιο, παρά σκέψεις, καθώς δεν μπορεί ολόκληρη FED, να πανικοβλήθηκε και να έτρεξε να μειώσει τα επιτόκια, ούτε επίσης ανακαλύφθηκε τώρα για πρώτη φορά η μεγάλη δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι διαπραγματευτές.

Κατά τη γνώμη μου, και στα δυο γεγονότα, τόσο οι επενδυτικοί όμιλοι όσο και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να βρούν κάποιους για να φορτώσουν τις ίδιες τις ανικανότητες, που έχουν προκύψει από τον πόλεμο που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, ένα πόλεμο που οι ίδιοι έσπειραν. Έτσι, κάθε προσπάθεια για αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα πρέπει να αποφευχθεί για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κρίση στην οποία βρίσκονται οι χρηματαγορές διεθνώς.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.