
Το πιο “hot” θέμα συζητήσεων στην Ελλάδα, το τελευταίο εξάμηνο μετά την ισοτιμία EURUSD, δεν είναι άλλο από την ισοτιμία EURCHF. Μέχρι πριν από 2 χρόνια το να δανείζεται κάποιος σε ελβετικό φράγκο ήταν μια συνιθισμένη τακτική για να μειώσει την δόση του δανείου του, ενώ πολλοί Έλληνες δανείζονταν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τον κίνδυνο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Σύντομη Ιστορική Αναδρομή
Η σταθερότητα διακύμανσης μεταξύ 1,5300 – 1,5600 από το 2004 έως το 2006, ήταν ο ένας παράγοντας που ωθούσε στην παραπάνω τακτική δανεισμού. Ο δεύτερος ήταν, η παραμονή της ισοτιμίας σε επίπεδα άνω του 1,5800, για περισσότερο από ένα χρόνο (Αύγουστος 2006 – Φεβρουάριος 2008) και μάλιστα με ανοδικό trend. Οι παράγοντες αυτοί ήταν αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικοί για όσους ήθελαν να δανειστούν, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ευρώ ενισχυόταν συνεχώς έναντι του ελβετικού φράγκου κάνοντας τις δόσεις των δανείων τους ολοένα και πιο μικρές.
Ο Μαύρος Κύκνος του Ελβετικού Φράγκου
Η ανοδική πορεία όλης της Ευρωζώνης ωθούσε με την σειρά της το ενισχυμένο ευρώ σε υψηλότερα υψηλά. Στα τέλη του Νοεμβρίου 2007, υπήρξε αντιστροφή του γενικότερου οικονομικού κλίματος, και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που χτύπησε την Αμερική (subprime loans) και όσα επακολούθησαν στα επόμενα 2 χρόνια, η πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου ήταν αναμενόμενη. Όλα τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.
Προβλέψεις για το 2011
Όπως είναι κατονοητό, η πορεία της ισοτιμίας EURCHF θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα της ευρωζώνης. Όσο πιο σταθερό είναι τόσο περισσότερο θα ανερχεται το ευρώ, ελαφρύνοντας κάπως τους δανειζόμενους.
Ειδικότερα, η ισοτιμία από τον Νοέμβριο του 2010 βρίσκεται σε ένα downtrend, το οποίο από την αρχή του 2011 πάει να αναστραφεί, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα του παρόντος άρθρου. Στο προηγούμενο έτος το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά 15,72% έναντι του ευρώ. Το πιο πιθανό σενάριο για το 2011 είναι μια σταθερότερη ισοτιμία με μεγαλύτερο πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενίσχυση του ευρώ έναντι του φράγκου.
No comments:
Post a Comment